• PARK_VIEW
  • CONCOURSE_VIEWS

Gunyama Park & Aquatic Centre

RAW Architects teamed up with Oculus to prepare a design submission for the Gunyama Park & Aquatic Centre Design Competition – a new park and aquatic leisure centre for the Green Square area. Unfortunately our scheme was not successful. The five shortlisted entries can be seen HERE. Our design for the Aquatic Centre is organised under a grand civic ceiling that filters light to the spaces below and frames landscape views beyond. The park is structured around a promenade that extends the full length and width of the site providing access to various passive and active program. A dramatic lattice truss roof element over the Aquatic Centre is engineered in renewable timber and clad to produce a seemingly gravity-defying lattice of solids and voids. It extends over a ‘free-plan’ concourse of various collective programs. CONCOURSE_VIEWS

A number of light courts punctuate this Ceiling, magically suspended above the concourse. The Light Courts invite the natural elements deep into the plan whilst framing vignettes to the sky. Where the Ceiling celebrates ‘collective experience’ the Light Courts provide a contemplative space for ‘other-worldly’ reflection by the individual.

PARK_VIEW   From Mayor of Sydney Clover Moore: “Five Sydney architecture firms have been selected as finalists in our competition to find the best design for Sydney’s newest aquatic centre and park. The design competition for the new Green Square Aquatic Centre and neighbouring Gunyama Park received 144 local and international submissions.

An independent jury of distinguished architecture, design and planning experts chose the finalists without knowing who was behind each design. I’m pleased to see that local architects have been chosen as finalists. This speaks volumes about the creativity and talent of the design community in our city.

You can see the details of the five finalists’ designs on the Green Square Design Competition Website.”