Bridging the Gap – Yagoona

BridgingTheGap-1

”The 2009 About Face competition was focused on the theme of socially responsive architecture. Commendation and Peer Prizes were awarded to Sydney architects DRAW… DRAW’s design transformed disused and neglected land into functional and valuable public space at Yagoona Town Centre.” (About Face Jury 2009)

BridgingTheGap-6

A new civic ground plane stitches each side of the tracks together . A generous bespoke brickwork finger extends into the park providing access and a place to sit and watch the match.

BridgingTheGap-5

North facing garden rooms housed in the facade provide micro social opportunities for residents. Visual connection extends from the corridors through these garden rooms and out over the surrounding suburbs. A filigree of brick screen mediates between harsh sun and dappled shade.

BridgingTheGap-2

A repeat condition of under-utilised residual lands can be found around many outer suburb railway stations. In these areas we see latent potential for exploration of a new housing and renewal typology.

BridgingTheGap-3

The pedestrian-prioritised ground plane formalises civic life. Through a series of new connected surfaces the highway, station park and local businesses are reconnected.

BridgingTheGap-4

 

Spatial divisions within the building provide adaptive capacity permitting multiple future configurations. Multiple home businesses, family apartments and studio units are all possible.

BridgingTheGap-7

 

Bedroom, studio flat and home office.

BridgingTheGap-8

Pre-fabricated, framed brick panels.

BridgingTheGap-9

Play of light and screening.

BridgingTheGap-10

At night the scale of the facade is reduced to the evidence of occupation.

BridgingTheGap-11

By day a monolithic form asserts itself as it straddles the railway line.

BridgingTheGap-12

From the Jury: DRAW’s entry engaged with a broader social agenda, as well the macro urban issues experienced in many cities and towns across Australia. Their proposal created a truly delightful series of spatially rich and materially seductive forms, which left the jury believing this entry, provided a rich and versatile answer to the challenge presented.’

See John and Adam talk about their award winning scheme here.

PROJECT: About Face Research Design Competition
PROGRAM: Mixed Use including Social Housing
LOCATION: Yagoona, NSW
YEAR: 2009
PEOPLE: DRAW, Adam Russell, John de Manincor, Greg Bachmayer, Sally Hsu
CLIENT: Bankstown City Council acted as a quasi client, asking as to look at urban form in Yagoona
JOB NUMBER: 0903