Graft House – Darlington

The linked pavilion concept for this compact house edit provides a number of design opportunities in direct response to context and development controls. Grafting the proposed addition to the existing, separated by a small court and linking element allows a clear distinction to be drawn between the two. The court will also provide light and ventilation to the heart of the dwelling.

The proposal takes advantage of fall on the site by incorporating a split-level connection that drops the pavilion by half a storey providing an ‘at grade’ relationship with the lawn to the north. The split level, together with a reverse hip roof-line maximises solar access for the existing house and adjacent neighbours.

GraftHouse9

GraftHouse10

GraftHouse11

GraftHouse12

GraftHouse13

PROJECT: Graft House – Darlington
TYPE: House
LOCATION: Darlington, NSW
CLIENT: Private
YEAR: Completed 2009
AREA: 125 sqm GFA
VALUE: $350k
SERVICES: SK, DD, CD, TN and CN
TEAM: Adam Russell, Tom Tang
COLLABORATORS: Serrao Smith
BUILDER: Laser Construction
PHOTOGRAPHY: Vim Design
JOB NO: 0705