IGS Design Centre – Ultimo

In mid 2016 RAW Architects were appointed by the International Grammar School (IGS) to design a new Design Centre for their Ultimo campus. We are very excited to expand our education portfolio with this terrific little project. Our design reorganises a once neglected corner of the IGS campus into a mini village of learning, staff and informal social spaces. An invigorated laneway forms a circulation spine providing access to the various spaces along it’s length. The lane is populated with seating ledges and work surfaces that encourage students to stick around and informally interact.

The layout provides adaptable space for teaching and learning modes as well as exhibitions and the cross pollination of ideas. Deeper into the plan a delineation between work and service spaces organises the rooms for effective lessons. At the laneway threshold a series of roller shutters open up deep seating ledges that straddle inside and out. A tall window at the prow of the staff room announced this exciting new precinct in the school and provides an exhibition space for student works to be displayed, played and projected.
DesignCentre05
Cut-away view of the three teaching and learning space, staff room and lane way.

 

DesignCentre06

Concept section.

PROJECT: IGS Design Centre
TYPE: Education
LOCATION: Ultimo
YEAR: 2016
AREA: 300 sqm
VALUE: tbd
SERVICES: SK, DD, CD & CN
TEAM: Ben Wollen, Adam Russell, Prudence Duncan and Ella Dunne
COLLABORATORS:ACOR, BDA, Cantilever,John Oultram Heritage & Design and Longitude Planning
JOB NO: 1607