Light House – Newtown

Developing a modern language of architectural elements that sat comfortably within the existing house was the key to the Light House in Newtown. This multi-purpose attic addition needed to play many and varied roles to meet the client’s requirements. The attic space was conceived of as a fourth bedroom to the house, a home office or a private living space in which to escape other Newtown flatmates. A curvaceous “roll” of ceiling-come-wall cocoons the room.

The stair at Light House is a delicate steel framed element floating above the original stair below. Open slatted landings accentuate the verticality of the space and draw light deep into the lower levels. The landings are lit internally and provide a warm glow in the evening. Sustainable timbers and clean white walls passively connect the new work with the original house.

002-PRES-Plan 001-PRES-Sections

PROJECT: Light House – Newtown
TYPE: Private House
LOCATION: Newtown, NSW
CLIENT: Private
YEAR: Completed 2004
AREA: 45 sqm GFA
VALUE: $190k
SERVICES: SK, DD, CD and CA
TEAM: Adam Russell
COLLABORATORS: Serrao Smith Engineers
BUILDER: Joseph Ayoub Builder
PHOTOGRAPHY: Vim Design PL
JOB NO: 0208