Twin Studios – Alexandria

Exterior view – The facade is kept clean and simple primarily using textured, painted brick punctuated by the detail of glazed openings and articulated reveals

Located in Sydney’s Alexandria, two clients commissioned RAW in joint venture to design twin studio apartments at the rear of their respective residences. The studios serve as an adaptable solution for the changing needs of each household.

INTERIORInterior view

Bathroom light filtered through a translucent window above the stair void. A small loft area sits above the wet areas and is accessible by built-in ladder.

Circulation-OptionsAdaptability circulation diagrams

Adaptability was a key driver of the design, which began with a series of circulation studies, enabling the function of several modes of operation:
Rental studio (left) – densifying the site, gaining additional income for the main residence, whilst maintaining complete privacy for both Household and Tennant, as well as laneway access for both.
An extension of the family home (centre) – with full access to the garden to the main property, while maintaining a secure thoroughfare to the lane at the rear.
A semi private Au pair residence (right) – allowing access to the main house but maintaining private access to and from the laneway when desired.

1336_PLANS_PRESGround Plan (left) and Upper Plan (right)

Taking advantage of the Affordable Housing SEPP Granny Flat Code, the development maximises floor area and height controls beyond the local DCP. Both studios are self-contained with provision for a kitchenette and small ensuite (basin, wc and shower) and generous living/sleeping space.

INTERIOR-2Interior view

The orientation of the site, North/South. allows for passive design elements to enhance energy efficiency. Cross ventilation is readily achievable in both the Studio and Garage.  Construction is in a highly insulated cost-effective Brick Veneer system allowing the buildings to further benefit from high thermal insulation properties.

Section through rear yard and laneway

PROJECT: Twin Studios
TYPE: Residential
LOCATION: Alexandria, NSW
CLIENT: Private
YEAR: 2014
AREA: 27 sqm GFA per studio
SERVICES: SK and DD
TEAM: Adam Russell and Brooke Jackson
COLLABORATORS: SDA Structures Pty Ltd
JOB NO: 1336